Szalay Balázsék öt év után indulnak újra a Dakaron

Jövőre ismét a Dakar-ralin indul Szalay Balázs, illetve az Opel Dakar Team, amely a jubileumi, negyvenedik versenyen januárban a világ legjobb tereprali-versenyzőivel méreti meg magát Dél-Amerikában.

“A negyven pont olyan szép kerek szám, hogy az ember elgondolkodott azon: a Dakarra menjen vagy az Afrika Race-re. Végül a szívünk visszahúzott” – mondta szerdán sajtótájékoztatón Szalay Balázs. Hozzátette: legutóbb 2013-ban vettek részt a Dakar-ralin, utána négy évet kihagytak, a dél-amerikai verseny azonban nemcsak számukra nagyobb kihívás, hanem támogatóiknak is komolyabb anyagi terhet jelent.
Az Opel Crossland X típusú terepjáróról Szalay elmondta: a korábbinál 150 kilogrammal könnyebb autót raktak össze, sok technikai paraméteren változtattak. Emiatt úgy érzik: miután megváltoztak a versenyszabályok, ez kedvez nekik.
“Persze, azért így sem lehetnek vérmes reményeink az első tízbe kerülést illetően, de azért mindent elkövetünk érte, és minden nap a határainkat feszegetjük majd” – emelte ki Szalay.
A pilótának ez lesz a 13. Dakarja – ami Magyarországon rekordnak számít -, Bunkoczi Lászlóval közösen pedig a nyolcadik. Amikor a páros együtt állt rajthoz a világ leghosszabb és legnehezebb terepversenyén, mindig célba ért. Szalay 33 országban versenyzett eddig, s mivel Bolíviában még egyikük sem autózott, januárban meglesz neki a 34. is.
Csapattársa, Bunkoczi László elmondta: 2004-ben csatlakozott Szalayhoz, pont akkor, amikor Opelre váltott.
“Azóta több mint kétszázezer kilométert tettünk meg versenykörülmények között” – árulta el a navigátor. Bunkoczi kiemelte: a versenyautót hamarosan útnak indítják, hiszen nagyon komoly logisztikára van szükség, több mint egy hónap, amíg odaér a célállomásra.
“Bár évek óta folyamatosan az ismeretlennel nézünk szembe minden egyes sivatagi viadalon, ezt valahogy nem lehet megszokni” – tette hozzá a navigátor, aki nagyon várja már, hogy elrajtoljanak az első szakaszon.
A 2018-as Dakar-ralin január 6-án Limából startol el a mezőny, és tizennégy szakaszt teljesítve – egy pihenőnap beiktatásával – 20-án az argentínai Córdobában ér célba. A versenyzők három országot érintenek, Perun és Argentínán kívül Bolívián haladnak át. Ismét lesznek a viadalon sivatagi szakaszok, de a helyszíni adottságokat kihasználva komoly magaslatokat is megjárnak – 4000 méter fölött is jelöltek ki szakaszokat -, a szünnapot pedig 3500 méter fölött tartják meg.

 

admin Rovatok:: , , , , Olvassa 14475 articles by
Szóljon hozzá Ön is!

Hozzászólás küldése

A hozzászóláshozbe kell jelentkeznie.

Közlekedési hírek

Házunk tája

Pihenőidőre ajánljuk

Sport hírek

Wáberer Esély Egészségbiztosítás

Szabadidőre ajánljuk

Már Facebook-on is ott vagyunk

Hírnaptár

2018. január
h k s c p s v
« dec    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031