Útdíj – Megjelent az e-útdíj törvény végrehajtási rendelete

A díjszámítás elveit, az útdíjszolgáltató és a fizetős utat használó közti szerződést, illetve az e-útdíj rendszer meghibásodásakor elvégzendő teendőket is tartalmazza a e-útdíj törvény végrehajtási rendelete, amely a keddi Magyar Közlönyben jelent meg.

Az e-útdíjrendszer csúcsán a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) áll, vele szerződik az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt., mint útdíjszedő, útdíjellenőrzés-támogató, valamint egyetemes útdíjszolgáltató. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az ÁAK köteles minden fizetésre kötelezett részére – bevont partnerekkel – biztosítani az út használatát.
Az útdíjszedő a számlán jelzi a nettó összeget, valamint az áfát.
Az útdíj – amint azt az e-útdíj törvény is kimondta, és most a rendelet is megismétli – infrastruktúra- és külső költség-díjból áll. Az előbbi célja a fenntartás és fejlesztés, míg az utóbbié a hang- és légszennyezés kompenzálása. A rendelet szerint ezeket számvitelileg szét kell választani. A rendelet melléklete ad útmutatást, a kétféle díj meghatározására.
Amennyiben az útdíjszedő feladata ellehetetlenül, köteles erről a honlapján és az országos média útján azonnal tájékoztatást adni. Az üzemszünettel érintett útszakasz használatáért nem bírságolható az, aki az üzemszünet miatt nem tudja teljesíteni útdíjfizetési kötelezettségét.
A rendelet részletezi azt, hogy ki lehet útdíjszolgáltató, például rendelkezik jó hírnévvel, nem áll csőd- és felszámolási eljárás alatt.
A rendszerben megjelenik a viszonteladó is. Ő értékesíti a fedélzeti eszközt, feltölti az előre fizetők útdíj-egyenlegét, illetve viszonylati jegyet értékesít. Ez utóbbit annak kell megvásárolnia – mielőtt a fizetős útra ér – akinek nincs fedélzeti eszköz a kocsijában. A jegy elektronikus eszköz, csak kérelemre kap róla a vásárló papír-másolatot.
A bevallási közreműködő azt figyeli, és közli az útdíj szolgáltatóval, hogy ki milyen távolságot tett meg a fizetős úton.
Az útdíjszolgáltató és az úthasználó szerződést kötnek, szerződés a viszonylati jegy megvásárlása is. Az útdíjat utólag megfizetővel – aki fedélzeti eszközzel méri a saját használatát – csak írásban lehet szerződést kötni. Az utólag fizető részletes számlát kap, amelyben például külön-külön szerepel az infrastruktúra- és a külső költség díj.
A felügyeleti szerv felügyeli az útdíjszedőket és az útdíjszolgáltatókat, illetve nyilvántartásba veszi azokat. Az egyeztető szerv a felügyeleti szerv mellett működő független testület. Lesz még egy harmadik intézmény is az illetékes miniszter felkérésére, a díjpolitikai célok megvalósulásának ellenőrzésére: Társadalmi Egyeztető Szervezet alakul.

admin Rovatok:: , , , Olvassa 10710 articles by
Szóljon hozzá Ön is!

Hozzászólás küldése

A hozzászóláshozbe kell jelentkeznie.

Közlekedési hírek

Legutóbbi bejegyzések

Belga Nagydíj – Rosberg nyerte az időmérőt
Nico Rosberg, a Mercedes német pilótája nyerte a Forma-1-es Belga Nagydíj szombati időmérő...
Kamion Eb – Kiss Norbert harmadikként zárt a második futamon a Hungaroringen
...
Előzetes letartóztatásba került a rendőrök elől menekülő taxis
A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra elrendelte annak a férfinak az előzetes...
Több mint 4300 közlekedési jogsértést tárt fel a rendőrség három nap alatt
Több mint 4300 közlekedési jogsértést tárt fel a rendőrség három nap alatt, a keddtől...
Belga Nagydíj – Verstappen volt a leggyorsabb a második szabadedzésen
Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája volt a leggyorsabb a Forma-1-es Belga Nagydíj...
Befejeződött 35 dél-budai villamosperon akadálymentesítése
Befejeződött 35 dél-budai villamosmegálló peronjának akadálymentesítése, valamint a...
Kamion Eb – Családi programok is várják a nézőket Mogyoródon
Családi programokkal és kedvező jegyárakkal várják a szervezők a nézőket a kamion...
Három ember halálát okozó drogos sofőr ellen emelt vádat az egri ügyészség
Több ember halálát okozó, bódult állapotban elkövetett közúti járművezetés bűntette...

Házunk tája

Pihenőidőre ajánljuk

Sport hírek

Wáberer Esély Egészségbiztosítás