Minimálisra csökken az Uber versenyelőnye az uniós döntés következtében

Az Uber versenyelőnye minimálisra csökken az Európai Bíróság szerdai ítélete következtében, amely szerint az internetes fuvarmegosztó szolgáltatást nyújtó cégnek a taxi szolgáltatókkal azonos szabályoknak, engedélyezési eljárásoknak és biztosítéki követelményeknek kell megfelelnie – hívták fel a figyelmet a KPMG könyvvizsgálati, adó- és üzleti tanácsadó szakértői szerdai MTI-nek küldött közleményükben.

Szimler Gergő, a KPMG Legal Tóásó Ügyvédi Iroda ügyvédje a közleményben kifejti: az ítélet végérvényesen azt jelenti, hogy az Uber a jövőben kizárólag az adott tagállami, helyi szabályozás által előírt jogosítványok és engedélyek birtokában végezheti a tevékenységét. A döntés az EU tagállamokban kivétel nélkül mindenhol érvényes, de a személyszállító fuvarozókra vonatkozó konkrét szabályok tagállami, de akár városi szinten is különböznek.
Kiemelte: Budapesten ez a fix fuvardíj mellett a kötelező vizsgákat, az autókra vonatkozó minőségi előírásokat és a kötelező sárga szín alkalmazást is jelenti, de a cég versenyelőnye azokban az országokban is minimálisra csökken, ahol nem ennyire szigorú a szabályozás.
Közölték: az Uber az ítélet után sok helyen döntési helyzetbe kerül, nem kizárt, hogy további országokban is visszavonulót fújnak. Ez csak azokra a szolgáltatás kategóriákra vonatkozik, amelyekben az Uber nem az újonnan kötelezővé vált feltételek szerint működött. Az EU-ban az elmúlt időszakban az Uber már főként azokat az almárkáit erősítette, amelyek tényleges taxiszolgáltatásként üzemelnek. A mostani döntés ez utóbbi szolgáltatásokat természetesen nem érinti – írták.
Az Uber a mostani döntéstől függetlenül olyan új felhasználói igényeket teremtett, amit ha egy szolgáltató nem tud követni, akkor hátrányba kerül azokon a piacokon, ahol a szabályozás nem erősen korlátozó. Ez látható a magyar piacon is, hiszen Budapesten mára alapfunkció lett a mobilos rendelés mellett a mobil applikáción keresztüli kártyás fizetés és a kocsikövetés is – mondja Boros Árpád a KPMG közlekedési és gyártási szakértője.

 

admin Rovatok:: , , Olvassa 14475 articles by
Szóljon hozzá Ön is!

Hozzászólás küldése

A hozzászóláshozbe kell jelentkeznie.

Közlekedési hírek

Házunk tája

Pihenőidőre ajánljuk

Sport hírek

Wáberer Esély Egészségbiztosítás

Szabadidőre ajánljuk

Már Facebook-on is ott vagyunk

Hírnaptár

2018. január
h k s c p s v
« dec    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031