Hajós bemutatót tartottak a tengeri szennyezés megelőzéséről Horvátországban

Nemzetközi hajós bemutatót tartottak a tengeri szennyezés megelőzéséről a közép-dalmáciai Kastelai-öbölben csütörtökön – közölte a horvát közszolgálati televízió (HRT).

A szimulációs bemutatón az Európai Tengerészeti Biztonsági Hivatal (EMSA) egyik hajója is részt vett, amely nagy feltűnést keltett speciális felszerelésével, az úgynevezett “hajókézzel”, amely egy tankerhajót ért baleset után az olajszennyeződést gyűjtötte össze a víz felszínéről.
A résztvevők ezzel a gyakorlattal zárták Az Adriai-tenger védelme a hajók okozta szennyezéstől címmel kezdődött, több napig tartó nemzetközi konferenciát Splitben.
A tanácskozáson elhangzott, hogy az Adriai-tengerre évente átlagosan 7500 hajó érkezik, amelyek 75 millió tonna veszélyes és káros anyagot szállítanak, és ebből 11,5 millió tonnát a horvát kikötőkben hagynak. Felhívták a figyelmet arra is, hogy az Adrián évente 180 ezer kisebb hajó és jacht is közlekedik, a gyakori hajóbalesetek pedig szintén súlyosan szennyezik a tengert.
Az Adria-tenger kicsi, zárt és viszonylagosan sekély, ezért a nagy forgalom ökológiailag sebezhetővé teszi. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a növekvő turizmus miatt nagyobb együttműködésre van szükség a térség országai között az Adriai-tenger védelemben.

 

Szóljon hozzá Ön is!

Hozzászólás küldése

A hozzászóláshozbe kell jelentkeznie.

Közlekedési hírek

Házunk tája

Pihenőidőre ajánljuk

Sport hírek

Wáberer Esély Egészségbiztosítás

Szabadidőre ajánljuk

Már Facebook-on is ott vagyunk

Hírnaptár

2018. február
h k s c p s v
« jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728