Barbuda 300 év után először lakatlan sziget lett az Irma miatt

Barbuda 300 év után először lakatlan sziget lett – mondta Antigua és Barbuda washingtoni nagykövete az Irma hurrikán pusztításairól készült riportban.

Ronald Sanders nagykövet az amerikai közszolgálati rádiónak (NPR) nyilatkozva beszélt arról, hogy milyen a hurrikán pusztítása utáni helyzet a karibi szigetcsoporton. Elmondta, a 4-es erősségű hurrikán lakhatatlanná tette Barbudát.
“A pusztítás teljes volt” – fogalmazott a nagykövet. Hozzátette: egyetlen élő ember sem maradt a szigeten, “a korábbi virágzó és élénk karibi civilizációnak ott vége”.
Antigua és Barbuda – amely Puerto Ricótól délkeletre, az Atlanti-óceán és a Karib-tenger találkozásánál fekszik – 1981-ben a brit Commonwealth (Nemzetközösség) tagjaként lett független állam. Három szigetből áll, egyikük Barbuda. Míg a hurrikán Antiguát alig sújtotta, Barbudát teljesen letarolta. A vihar előtt majdnem mindenkit sikerült átmenekíteni Antiguára, Barbudán egyetlen halálos áldozatot követelt a pusztító vihar. Viszont egyetlen épület sem maradt épen: a repülőtértől a lakásokig és a luxusszállodákig minden romokban hever.     Robert de Niro, az amerikai sztárszínész a CNN hírtelevízióban hosszas interjút adott arról, hogy nemzetközi összefogással újra kell építeni a szigetet. A színész azt szeretné, ha adakozásból sikerülne teljesen újra teremteni az egykor virágzó turistaparadicsomot. Gaston Browne, Antigua és Barbuda miniszterelnöke korábban többszáz millió dollárosra becsülte a károkat. Robert De Niro az interjúban felajánlotta, hogy az amerikai művészvilág estélyt rendez, és ennek bevételét a barbudai újjáépítésre fordítják majd.

 

admin Rovatok:: , Olvassa 14737 articles by
Szóljon hozzá Ön is!

Hozzászólás küldése

A hozzászóláshozbe kell jelentkeznie.

Közlekedési hírek

Házunk tája

Pihenőidőre ajánljuk

Sport hírek

Wáberer Esély Egészségbiztosítás

Szabadidőre ajánljuk

Már Facebook-on is ott vagyunk

Hírnaptár

2018. február
h k s c p s v
« jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728