Zalaegerszegen mutatják be a Seuso-kincset

Zalaegerszegen, a Göcseji Múzeumban mutatják be november 28. és december 17. között a Seuso-kincset, a késő római ötvösművészet legjelentősebb, ismert leletegyüttesét – jelentette be a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója Zalaegerszegen a hétfői sajtótájékoztatón.

Varga Benedek a Seuso-kincset bemutató vándorkiállítást a magyar múzeumi élet ünnepének nevezte. A következő években a Nemzeti Múzeum kiemelt feladta lesz, hogy a nemzetközi közvéleménnyel is megismertesse a Seuso-kincset, amely Pannonia mérhetetlen gazdaságát jelzi – mondta el a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója.
Hozzáfűzte: a vándorkiállítás “kifejezi az egész ország együvé tartozását”, és egyúttal a lokális jelentőségét is jelzi. Kitért arra is, hogy a valószínűleg 65-70 darabos kincslelet tizennégy ismert darabja lesz látható Zalaegerszegen. A Göcseji Múzeum kiállítása római korból származó, a fenékpusztai leletek néhány anyagával egészül ki.
Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere emlékeztetett rá, hogy a város idén ünnepeli első írásos említésének 770. évfordulóját. A jubileumi év kiemelt eseménye lesz, hogy – Székesfehérvár, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc és Nyíregyháza – mellett a Zalaegerszegen is bemutathatják a Seuso-kincset, amely komoly megbecsülést és elismerést jelent a város múltjának és szakmai munkájának – fogalmazott a polgármester.
Kaján Imre, a Göcseji Múzeum igazgatója arról számolt be, hogy az intézmény belső tereit átalakították, külön honlap készült, amely a múzeumpedagógia munkát is segíti. A múzeum a kiállítás ideje alatt 12 órás nyitvatartással működik. Egyszerre csupán 40 látogató tartózkodhat majd a kiállítótérben, ezért a várható várakozás miatt a látogatók türelmét kérte.
A Seuso-kincs a római császárkor késői szakaszából származó kincslelet. Nevét a vadász- vagy Seuso-tál feliratán megnevezett tulajdonosáról, Seusóról kapta. Darabjai egy ünnepi lakomakészlet jellegzetes tartozékai, köztük tisztálkodáshoz és szépítkezéshez használt edényekkel. Tulajdonosa – feltehetően egy háborús konfliktus elől menekülve – a 4. század utolsó évtizedeiben vagy az 5. század elején rejthette el. A ma ismert együttes tizennégy nagyméretű használt ezüstedényből és egy rézüstből áll, amelyben az ezüstedényeket elrejtették.
A Seuso-kincset az 1970-es években találták meg Magyarországon, majd illegális körülmények között jutott ki az országból. A magyar kormány a Seuso-kincs első hét darabját 2014-ben, a második felét idén nyáron szerezte vissza. A leletegyüttest augusztus végéig a Parlamentben lehetett megtekinteni. A “kincsek” november végén Székesfehérvárról, a Szent István Király Múzeumból érkeznek Zalaegerszegre.

 

Szóljon hozzá Ön is!

Hozzászólás küldése

A hozzászóláshozbe kell jelentkeznie.

Közlekedési hírek

Házunk tája

Pihenőidőre ajánljuk

Sport hírek

Wáberer Esély Egészségbiztosítás

Szabadidőre ajánljuk

Már Facebook-on is ott vagyunk

Hírnaptár

2018. február
h k s c p s v
« jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728