CAFe Budapest – Kiállítás nyílt Robert Capa izraeli fotóiból

Capa Izraelben címmel nyílt kiállítás a legendás fotográfus 1948 és 1950 között, az akkor születő zsidó államban készített képeiből pénteken a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében.

Jószéf Amrani, Izrael budapesti nagykövete a tárlat megnyitóján emlékeztetett arra, hogy rövidesen a hetvenedik évfordulóját ünneplik Izrael Állam megalapításának, amelyhez a magyarországi zsidóság is hozzájárult.
A budapesti zsidó családban született Robert Capa az elsők között örökítette meg a zsidó állam születését és első függetlenségi háborúját – idézte fel.
A diplomata szerint Capa a 20. század számos háborúját, borzalmát fotózta, amiért mára legendás haditudósítóként tartják számon. A fotográfus nevét viselő Capa Központ, ahogy a CAFe Budapest is azon dolgozik, hogy a kultúra segítségével hidakat építsen a nemzetek között – hangsúlyozta a nagykövet.
Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a CAFe Budapest Operatív Testületének elnöke hozzátette: a pénteken kezdődött kortárs művészeti fesztivál idei díszvendég országa Izrael, melynek budapesti nagykövetségétől sok segítséget kaptak a zsidó kultúrát bemutató programok szervezésében.
A Capa Központ pénteken megnyílt kiállítása Robert Capa képein keresztül egy rendkívül izgalmas korszakba enged bepillantást – jegyezte meg.
Mint hozzátette, a tárlaton láthatók az izraeli pionírok arcai, mindennapjai, azok az apró pillanatok, amelyeket az Izraelbe érkezők átéltek. Capa egy objektíven keresztül, de szubjektív látószögből, tömören, átélhetően ábrázolja a hetven évvel ezelőtt történteket, így képeinek helye van egy kortárs művészeti fesztiválon is – mutatott rá Káel Csaba.
Kőrösi Orsolya, a Capa Központ ügyvezető igazgatója emlékeztetett arra, hogy a Nagymező utcai intézmény évek óta együttműködik a CAFe Budapesttel, most pedig egy igazi különlegességgel jelentkeznek.
Robert Capa 1948 és 1950 között több alkalommal fényképezett Izraelben. Az újonnan alapított zsidó állam első éveinek valóságát örökítette meg, a bevándorlók érkezésétől a menekülttáborok mindennapjain keresztül egészen az otthonteremtésig, ezek minden várakozásával, örömével, fájdalmával és kétségével együtt.
A kiválasztott munkák egyértelmű bizonyítékai Capa kompozíciós virtuozitásának, fotóin megmutatkozik, hogyan építette fel képeit az apró részletek megfigyeléséből, milyen erővel közvetített emberi sorsokat – mondta el Kőrösi Orsolya.
Andrea Holzherr, a Magnum Fotóügynökség kiállítási igazgatója kiemelte, hogy a Magnum Photos nem létezne Robert Capa nélkül, aki nemcsak briliáns fotográfus, hanem a fotóügynökség megálmodója is volt.
A Csizek Gabriella által rendezett kiállítás november 26-ig látogatható.

 

admin Rovatok:: , , , Olvassa 14734 articles by
Szóljon hozzá Ön is!

Hozzászólás küldése

A hozzászóláshozbe kell jelentkeznie.

Közlekedési hírek

Házunk tája

Pihenőidőre ajánljuk

Sport hírek

Wáberer Esély Egészségbiztosítás

Szabadidőre ajánljuk

Már Facebook-on is ott vagyunk

Hírnaptár

2018. február
h k s c p s v
« jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728