CAFe Budapest – Igazi kuriózumok a fesztivál záróhétvégéjén

Meghökkentő helyszínek, rendhagyó kísérletek várják a közönséget a vasárnap záruló 26. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál utolsó négy napján szerte a városban.

Szoftverek és gépek zenéje, táncosok egy irodaház üvegfalán, koncert a repülőtéren, filmzenék és filmremekek, Anima Sound System-koncert, visszhangra komponált művek, ifjú zongorazsenik, bepillantás a műtermek zárt ajtói mögé – ezt kínálja a záróhétvégén a fesztivál.
Csütörtökön a fesztivál egyik legkülönösebb vállalkozása kel életre a BMC nagytermében – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében. Az Impronta Ensemble projektje arra keresi a választ, humanizálhatók-e a gépinek született dolgok. A Human Machine névre keresztelt kísérlet középpontjában a Disklavier áll, mely egy midi-vezérlésű mechanikus zongora. Egy speciális szoftver segítségével a Disklavier a zenekar teljes jogú tagjává válik, és ugyanolyan emberi tulajdonságokat vesz fel, mintha zenekari muzsikus volna. A szervezők szerint a mannheimi zenekar koncertje az újdonság erejével fog hatni, hiszen abból a német városból érkeznek, amelynek udvari zeneszerzői a 18. században nagy hatást gyakoroltak a szimfonikus zene kialakulására.
Az amerikai Bandaloop társulata táncolt már felhőkarcolók tükörsima üvegfelületein, múzeumok falán, óriás hídpilléreken, vagy 700 méter magas sziklákról elrugaszkodva a Yosemite Nemzeti Parkban. A társulat október 20-21-én lép fel Budapesten, köztéri akciójuk helyszíne egy Kálvin téri irodaház.
A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es terminálja szintén rendhagyó helyszín – ez alkalommal Somogyi-Tóth Dániel és a Kodály Filharmónia Debrecen repíti a közönséget Vajda János zenei világába, és a repülőtér hajdani utasforgalmi csarnokának falai között felcsendülnek Orff Carmina Buranájának dallamai is. A nézőket a repülőmúzeum nosztalgiabuszai szállítják a helyszínre.
A közelmúltban alakult, fiatal zeneszerzőkből álló csoport, a Studio5 olyan darabokkal áll a közönség elé, amelyek építenek a Szent István-bazilika zenei adottságaira, a nyolc másodperces visszhangra.
A FUGA Budapesti Építészeti Központban a magyar filmtörténet legendás alkotásaihoz filmzenét komponáló Szőllősy András művészete előtt tiszteleg a fiatal zeneszerzők új generációja.
“Egy letűnt közösség kultúrájába, egy kortalanságában kortárs népzenei gyűjtés páratlan gazdagságú anyagába enged bepillantást az És a halottak újra énekelnek című előadás, amelyet a rendezőlegenda, Elek Judit és az Oscar-díjas Nemes Jeles László filmjeinek zenéjét is jegyző komponista, Melis László állít színpadra a Várkert Bazárban” – írják az ajánlóban.
A Budapest Jazz Club színpadán Danilo Pérez zongorista, John Patitucci bőgős és Brian Blade dobos, Wayne Shorter zenekarának tagjai lépnek fel, dupla koncerttel.
A 25 éves Anima Sound System az Akváriumban, két fiatal zongoraművész, Demény Balázs és Fejérvári Zoltán pedig a Pesti Vigadóban várja koncerttel a közönséget.
A Magyar Nemzeti Balett a Müpában lép fel: vadonatúj, LOL című produkciója az esti időpont mellett szombaton és vasárnap délelőtt is látható.
A Teslában rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált és Könyvvásárt. Emellett a Kuplung Sounds Good című esemény és a Nyitott Műtermek Délutánja is várja a látogatókat.
A fesztiválról további információk a http://www.cafebudapestfest.hu/ oldalon találhatók.

 

admin Rovatok:: , , Olvassa 14475 articles by
Szóljon hozzá Ön is!

Hozzászólás küldése

A hozzászóláshozbe kell jelentkeznie.

Közlekedési hírek

Házunk tája

Pihenőidőre ajánljuk

Sport hírek

Wáberer Esély Egészségbiztosítás

Szabadidőre ajánljuk

Már Facebook-on is ott vagyunk

Hírnaptár

2018. január
h k s c p s v
« dec    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031